December de maand van feest, gezellig samenzijn en familie? Dan is januari om daar een dikke punt achter te zetten.

Uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er in januari vaak een piek waarneembaar is bij het aantal scheidingen in Nederland.

Waar je dan – of al eerder – emotioneel afscheid van elkaar neemt, is het zaak om qua belastingen de boel nog even bij elkaar te houden. Je moet namelijk nog samen belastingaangifte doen over het jaar van de scheiding.

Een scheiding brengt een scala aan emoties met zich mee—verdriet, boosheid en soms schuldgevoelens. Roos Boer, relatietherapeut en scheidingsexpert, wijst er in een persbericht van de Belastingdienst op dat deze emoties de financiële besluitvorming kunnen beïnvloeden. “Vaak maken ex-partners onhandige keuzes omdat ze emotioneel nog niet zijn verwerkt,” zegt Boer.

Dit kan leiden tot misverstanden over onder meer het kindgebonden budget en de fiscale zaken rond de eigen woning bij de belastingaangifte.

De hoogte van het kindgebonden budget wordt bepaald door het inkomen van de ouders. De ouder met het laagste inkomen krijgt doorgaans een hoger budget. Het is van belang om daar rekening mee te houden bij een scheiding.

Iets anders om op te letten is de hypotheekrenteaftrek, als sprake is van een gezamenlijke woning. Fiscale partners mogen de hypotheekrenteaftrek verdelen als aftrekpost over hun gezamenlijke inkomen. Wat niet kan, is dat twee partners elke voor 100 procent de hypotheekrenteaftrek toeschrijven aan alleen hun eigen inkomen.

Voordat de verdeling van een huis en dergelijke zijn geregeld, is het daarom van belang om nog één keer als fiscaal partner de belastingaangifte in te vullen.

Financiële zaken afhandelen bij scheiding

Financiële zaken bespreken na een scheiding is echter meestal geen gemakkelijke opgave. Relatietherapeut Boer deelt in het persbericht van de Belastingdienst 4 tips om dit proces soepel te laten verlopen:

1. Focus op de huidige situatie en vermijd het ophalen van oude conflicten.

2. Erken dat de financiële situatie voor jullie beiden verandert. Overweeg om een financieel expert in te schakelen voor complexe zaken. Gebruik ook de hulpmiddelen van de Belastingdienst, zoals de scheiden-checklist.

3. Het is gemakkelijk om alleen de negatieve eigenschappen van elkaar te zien. Erken elkaars pijnen en zorgen, en spreek waardering uit voor wat er is geweest. Dit bevordert een open communicatie.

4. Financiën zijn vaak beladen met emoties. Het is belangrijk om deze emoties te erkennen in plaats van ze te negeren. Als je vastloopt, zoek dan hulp voor de emotionele verwerking.

LEES OOK: Scheiden: op deze fiscale en hypothecaire zaken moet je letten